Dostupni linkovi

Alžirski diplomata Brahimi moguća zamjena za Annana


Ugledni alžirski diplomata Lahdar Brahimi vjerovatno će zamijeniti Kofija Anana na položaju zajedničkog specijalnog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju, izjavile su noćas diplomate.

Brahimi je bivši alžirski ministar spoljnih poslova, koji ima diplomatsko iskustvo u rješavanju problema.

Anan, nekadašnji generalni sekretar UN i dobitnik Nobelove nagrade za mir, saopštio je prošle sedmice da će se povući sa funkcije specijalnog izaslnika zato što ne može da obavlja svoj posao usljed nesuglasica u Savjetu bezbjednosti UN u vezi sa rješavanjem krize u Siriji.

Diplomate kažu da bi Brahimi mogao da bude imenovan već sljedeće sedmice, ali da su moguće izmjene u posljednjem trenutku ukoliko najuticajnije zemlje imaju primjedbe na određenog kandidata.

Brahimi (78) je služio kao specijalni izaslanik UN u seriji izazovnih okolnosti, poput službi u Iraku poslije invazije SAD i svrgavanja Sadama Huseina i Avganistanu poslije okončanja vladavine talibana, kao i u Južnoafričkoj Republici u vrijeme kada je ta zemlja izlazila iz aparthejda.

Savjet bezbjednosti UN u aprilu je odobrio razmještanje 300 posmatrača u Siriji radi nadgledanja prekida vatre, koji je bio dio Ananovog plana. Rusija i Kina uložile su veto na tri ostale rezolucije u kojima se kritikuju sirijske vlasti i prijeti sankcijama protiv Damaska.
XS
SM
MD
LG