Dostupni linkovi

Ukrajina: Ruski jezik dobio status regionalnog jezika


Ukrjainsnki predsjednik Viktor Janukovič potpisao je u srijedu, 8. augusta, kontroverzni zakon kojim će ruski jezik dobiti status regionalnog, usprkos tome što kritičari upozoravaju da bi to moglo znatno podijeliti ovu tradicionalno dvojezičnu zemlju.
Zakon o osnovnim principima politike službenog jezika predviđa da ukrajinski jezik i dalje bude jedini državni jezik, ali se proširuju prava u upotrebi jezika nacionalnih manjina, tako da je ruski dobio status regionalnog u 13 od 27 regija u kojima ima najmanje 10 posto stanovnika kojima je on maternji jezik.
Novi zakon državnim institucijama i predstavnicima lokalnih vlasti dopušta upotrebu ruskog jezika u oblastima zemlje gdje stanovništvo govori tim jezikom.
Janukovič je nakon potpisivanja zakona uspostavio i radnu skupinu za jezike koja će, između ostalog, imati zadatak da unaprijedi upotrebu ukrajinskog.
Zakon je svojevremeno izazvao žučne rasprave, pa čak i nekoliko tučnjava u ukrajinskom parlamentu, gdje je njegov nacrt usvojen prošlog mjeseca.
XS
SM
MD
LG