Dostupni linkovi

Umro legendarni plivač Veljko Rogošić



Nakon duge i teške bolesti u KBC-u Split umro je proslavljeni hrvatski plivač Veljko Rogošić.

Veljko Rogošić bio je sinonim za plivanje. Trećinu svog života proveo je u vodi; u morima, jezerima i rijekama - gdje god se moglo nešto preplivati, Rogošić je to preplivao. Mlađe generacije znaju za Rogošića kao za najstarijeg plivača i prvog Hrvata koji je preplivao La Manche ili kao prvog čovjeka koji se usudio otplivati uzduž Jadrana: od najsjevernije točke, Savudrije, pa sve do krajnjeg juga, Prevlake.

Oni stariji Rogošića pamte kao legendu maratonskog plivanja i jednog od najpopularnijih sportaša u bivšoj Jugoslaviji.

Bio je četverostruki prvak svijeta, višestruki svjetski rekorder, sedam puta proglašen za najboljeg maratonca svijeta, član Kuće slavnih u američkom Landerdalu, prvi Hrvat koji je preplivao La Manche 2004. godine, svjetski rekorder u etapnom plivanju


Rogošić je rođen 21. 7. 1941. godine u Kaštel Lukšiću, gdje je živio od rođenja pa sve do 1963. godine, a od 1997. nadalje ponovno je živio u svom rodnom mjestu. Ima dvoje djece.

Po zanimanju je bio Brodograđevni tehničar, završio je studij organizacijskih nauka i bio je profesor za rehabilitaciju povrijeđenih. Sprovod će biti u Kaštelima, a detalji još nisu poznati.
XS
SM
MD
LG