Dostupni linkovi

Predaja vlasti Narodnoj skupštini



Libijske prijelazne vlasti planiraju danas službeno predati vlast novoj Narodnoj skupštini, doznaje se od čelnika Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC). Za 8. avgust planiran je prijenos vlasti između Nacionalnog prijelaznog vijeća i Općeg nacionalnog kongresa, rekao je Otman Ben Sasi, član SNC-a.

Opći nacionalni kongres (GNC) proistekao je iz izbora 7. jula, prvih slobodnih izbora nakon pada diktatora Moamera Gadafija, koje su s odobravanjem dočekali Sjedinjene Države i Europljani.

Prijenos će se obaviti na simboličnoj svečanosti a Kongres s dvjesto zastupničkih mjesta službeno će početi s radom dan ili dva poslije, rekao je čelnik.

GNC će izabrati novu vladu koja će zamijeniti SNC što će se raspustiti na njegovoj prvoj sjednici. Vladat će zemljom do novih izbora i na temelju novog ustava.

Savez nacionalnih snaga (NFA) koji okuplja više od 40 manjih liberalnih stranaka oko organizatora pobune protiv pukovnika Gadafija iz 2011., ima 39 od 80 mjesta namijenjenih političkim strankama.

Stranka pravde i gradnje (PJC), proistekla iz Muslimanskog bratstva, druga je po snazi politička stranka u Kongresu sa 17 mjesta. 120 preostalih mjesta namijenjeno je nezavisnim kandidatima.
XS
SM
MD
LG