Dostupni linkovi

Lagumdžija Dodiku: Ako imate većinu, smijenite me


Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija poručio je da će poštovati odluku o suspenziji dogovora "šestorke", ali da "neće pristati ni na kakve ucjene".

Lagumdžija je istakao da će i on "suspendovati ono što smatra da treba suspendovati".

"Ukoliko /Milorad/ Dodik, /Mladen/ Bosić i /Nebojša/ Radmanović žele da pokrenu moju smjenu u parlamentu BiH i ako za to imaju demokratsku parlamentarnu većinu bivše `šestorke` bez SDP-a, ja ih nemam namjeru sprečavati", rekao je Lagumdžija.

On je naglasio da će "učiniti sve da se kriza ne produbljuje, da će poštovati svako pravo i pravdu, te da je spreman da se pojavi pred sudovima u BiH i poštuje njihove odluke", prenose federalni mediji.

"Nisam napravio nikakav protivustavni i protivzakonit čin", rekao je Lagumdžija povodom davanja instrukcije predstavniku BiH u Generalnoj skupštini UN da BiH glasa za Rezoluciju o Siriji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju da podnese ostavku ili će klubovi poslanika iz RS pokrenuti proceduru za njegovu smjenu.

Dodik je rekao da su suspendovani svi dogovori `šestorke` dok se ova situacija ne razriješi, te najavio da će biti razmotreno i podnošenje krivične prijave protiv Lagumdžije zbog kršenja Ustava u slučaju samostalnog djelovanja prilikom glasanja BiH u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Siriji.
XS
SM
MD
LG