Dostupni linkovi

Klinton: Sve hitnije planiranje dana posle Asadovog pada



Američka državna sekretarka Hilari Klinton (Hillary Clinton) ocenila je danas da bekstva sirijskog premijera i drugih visokih zvaničnika režima u Damaku pokazuju da
planiranje "dana posle" svrgavanja sirijskog predsednika Bašara Asada postaje sve hitnija stvar.

Klintonova, koja boravi u Pretoriji, glavnom grady Južne Afrike, rekla je da SAD i druge zemlje žele da budu sigurne da će državne institucije Sirije ostati netaknute pošto Asad izgubi vlast.

"Intenzitet borbi oko Alepa i bekstva (zvaničnika), zaista ukazuju koliko je imperativ da postanemo međusobno bliži i da radimo u pravcu postizanja dobrog plana o prenosu vlasti", rekla je državna sekretarka SAD.

Prema njenim rečima, sirijska opozicija je sve efikasnija i bolje naoružana, ali su borbe dovele do "očajničkih humanitarnih potreba onih koji pate u Siriji i onih koji su pobegli" i te potrebe su sve veće "iz dana u dan".

Premijer Sirije Rijad Hidžab juče je pobegao u Tursku, i to je tek poslednji u nizu slučajeva bekstva visokih zvaničnika Asadovog režima.

"Smatram da možemo početi razgovor o planiranju onog što će se desiti sledeće: o danu posle pada režima. Neću postavljati rokove, ne mogu ih predvideti, ali znam da će se to dogoditi, kao što to zna većina posmatrača (sirijske situacije) u svetu", rekla je Hilari Klinton.

Ona će, kako je kazala, pokrenuti to pitanje u subotu, kad bude otišla u Tursku na razgovore u vezi sa Sirijom.
XS
SM
MD
LG