Dostupni linkovi

Inicijativa da se ukloni tabla sa imenom Aćif-efendije



Povodom prisustva ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina postavljanju spomen-ploče Aćifu Hadžiahmetoviću u Novom Pazaru prošlog vikenda, Vlada Srbije je danas zadužila ministarstva pravde i kulture da pripreme mere da sporni događaji iz prošlosti ne ugrožavaju dobre međunacionalne odnose.

Rasprava o ovom pitanju trajala je jedan sat.

Kako je za agenciju Beta kazao izvor iz vlade, prvi potpredsednik Aleksandar Vučić je na sednici kazao da niko u vladi ne želi da provocira Bošnjake ličnostima iz istorije koje su za njih sporne, ali da se ne može dozvoliti glorifikacija ljudi koji su odgovorni za zločine i koji su za to dobijali ordene nacističke Nemačke.

Najavljeno je da će ministarstva kulture i pravde pokrenuti inicijativu da se ukloni tabla koja je za vikend postavljena u Novom Pazaru na kući u kojoj je živeo Hadžiahmetović.

Hadžiahmetović je 1945. godine streljan zbog saradnje sa nacistima, a pojedini istoričari smatraju da je odgovoran za brutalne zločine i ubistvo oko 7.000 Srba.

Međutim, Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina saopštila je juče da je Aćif Hadžiahmetović, bio "legitimni predstavnik Bošnjaka" koji bi trebalo da bude spomenut u istoriji tog naroda.

SDA je naveo da je obaveza te stranke da "ispravi ono što je o Aćifu Hadžiahmetoviću pisano u istoriji koju je režirao Centralni komitet Komunističke partije".
XS
SM
MD
LG