Dostupni linkovi

Dodik traži Lagumdžijinu ostavku



Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozavo je danas ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju da podnese ostavku ili će klubovi poslanika iz Srpske pokrenuti proceduru za njegovu smenu.

"Dok se ova situacija ne razreši, suspendovani su svi dogovori šestorke", najavio je Dodik koji je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Obracajući se novinarima u Banjaluci Dodik je najavio da će biti razmotreno i podnošenje krivične prijave protiv Lagumdžije zbog, kako je istakao, kršenja Ustava u slučaju samostalnog delovanja prilikom glasanja BiH u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Siriji.

On je naglasio da je Lagumdžija zloupotrebio položaj i ovlašćenja i da nije imao pravo da bez stava Predsedništva BiH bilo šta ucini, jer u Ustavu BiH stoji da ministarstvo sprovodi politike i stavove Predsedništva o spoljnoj politici politike i da se ti stavovi usaglašavaju konsenzusom.

Dodik je istakao da je ministar inostranih poslova BiH to prenebregao i na osnovu, kako je rekao, „nekakvog lažnog pisma“ dao instrukcije za ponašanje predstavnika BiH u Generalnoj skupštini UN.

On je rekao da ce dogovri „šestorke“ biti stavljeni u funkciju tek kada se situacija oko Lagumdžijnog ponašanja razreši.

„To podrazumijeva i dogovore oko pitanja imovine i oko rekonstrukcije Saveta ministara", rekao je Dodik.

On smatra da je Lagumdžija svojim potezom gurnuo BiH u dodatni kovitlac problema.

„Nismo spremni da pređemo preko ovoga i očigledno je da će nakon ovog BiH ući u dodatnu krizu institucija. Tu krizu je ponovo izazvao Lagumdžija, jer nije želeo pa poštuje Ustav BiH i u tom pogledu krivica za sva buduća dešavanja je na njegovoj strani“, poručio je Dodik.

Prema njegovim rečima, i Bakir Izetbegović krši zakon, Ustav i Poslovnik o radu jer član Predsedništva BiH ne može, kako je istakao, ako nema stava usvojenog konsenzusom, dostavljati instrukcije bilo kome.
XS
SM
MD
LG