Dostupni linkovi

Komersant: Narodna banka Srbije izgubila nezavisnostIzmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) koje je u subotu usvojila Skupština Srbije, ta banka je izgubila nezavisnost, ocenjuje danas moskovski dnevnik Komersant.

U tekstu pod nazivom "Narodna banka zemlje gubi nezavisnost", list piše da izmene zakona "očigledno protivureče normama koje su na snazi u EU".

Dnevnik piše da je srpski parlament pooštrio kontrolu nad NBS, formirajući kontrolni organ, odgovoran za koordinaciju između banke i drugih organa.

"Lišavanje banke nezavisnosti omogućiće indirektno da se subvencionišu budžetski rashodi i zaustavi rast državnog duga, ali mere za borbu protiv recesije protivureče ne samo zahtevima EU u koju Srbija namerava da uđe 2015. godine, već i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od koga rukovodstvo namerava uskoro da zatraži kredite",
piše list.

Komersant navodi primer Mađarske i ukazuje da se neuspehom završio njen pokušaj da uvede upravljanje novčanom masom i budžetom.

List podseća da je MMF upozorio srpski parlament da izmene Zakona o NBS predstavlja "značajnu pretnju njenoj nezavisnosti" i dodaje da se sada može očekivati i "zvanična rasprava" između MMF i srpskog rukovodstva o usvojenim izmenama.
XS
SM
MD
LG