Dostupni linkovi

Obilježavanje 20.godišnjice zatvaranja logora OmarskaPrijedorska udruženja danas će obilježiti 20.godišnjicu zatvaranja koncentracionog logora Omarska, a na prostoru tog rudnika očekuje se veliki broj bivših logoraša i članovi njihovih porodica kako bi odali počast nevinim civilima koji su ubijeni u ovom logoru.

Pretpostavlja se da je kroz logor Omarska prošlo više od 3.000 logoraša, a 700 do 900 logoraša iz tog logora je ubijeno.

Dio njih ubijen je na Korićanskim stijenama i Hrastovoj glavici, a dio je podlegao u samom logoru zbog svirepog ponašanja prema njima.

Prema izjavama preživjelih žrtava upravo na prostoru rudnika Omarska nalazi se još nekoliko masovnih grobnica.

I pored brojnih zahtjeva porodica ubijenih uprava kompanije ArcelorMittal ne dozvoljava traženje nestalih na području rudničkih kopova.

Preživjelim žrtvama je pristup bivšem logoru dozvoljen samo jednom godišnje - 6.augusta. Početkom augusta 1992.godine poznati američki i britanski novinari otkrili su prijedorske logore.

Fotografije izgladnjelih logoraša obišle su svijet i izazvale zgražavanje javnosti te su usljed pritiska logori Omarska i Keraterm zatvoreni 6. augusta 1992.godine.

Na području Prijedora još se traga za oko 1.200 bošnjačkih i hrvatskih žrtava stradalih u toku proteklog rata.
XS
SM
MD
LG