Dostupni linkovi

Peking pozvao američkog diplomatu zbog poruka Vašingtona


Kina je pozvala višerangiranog diplomatu u američkoj Ambasadi Roberta Vanga nakon što je Stejt departmenta kritikovao odluku Pekinga da uspostavi novi vojni garnizon na spornim ostrvima Parasel u Južnokineskom moru.

Pomoćnik kineskog ministra inostranih poslova prenio je Vangu da su komentari Stejt departmenta "poslali ozbiljnu pogrešnu poruku".

"Kineska strana izražava snažno nezadovoljstvo i čvrsto protivljenje. Tražimo da američka strana ispravi svoj pogrešan smjer, poštuje kineski suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je kineski zvaničnik.

On je od Vanga zatražio da prenese poruku Pekinga "najvišem nivou" američke vlade.

Uspostavljanje novog garnizona izazvalo je nezadovoljstvo Vijetnama i Filipina koji optužuju Peking da pojačavaju maltretiranje na moru.

Kina navodi da kontroliše najveći dio Južnokineskog mora, ali Filipini, Vijetnam, Bruneji, Malezija i Zajvan takođe tvrde da i njima pripada određeni dio teritorije.

Portparol Stejt departmenta Petrik Ventrel rekao je krajem sedmice da su SAD "zabrinute zbog pojačanih tenzija u Južnokineskom moru i da pažljivo nadziru situaciju.

On je naglasio da su novi garnizon i grad u "suprotnosti sa diplomatskim naporima da se rješe nesuglasice i postoji rizik od dalje eskalacije tenzija u regionu."
XS
SM
MD
LG