Dostupni linkovi

Srbija za osam godina postala "bogatija" za 300.000 stranaca


Za posljednjih pet godina 1.850 stranaca, uglavnom iz Kine, Afrike, ali i zapadne Evrope i Amerike, postali su građani Srbije, pišu beogradske Večernje novosti.

Gotovo svi oni su ovakav status stekli bračnom zajednicom sa srbijanskim državljaninom, ali ima i onih koji su "srbijanske papire" uzeli zbog posla ili škole.

Ako se, kako navodi list, uračunaju i građani sa prostora bivše SFRJ, u posljednjih osam godina Srbija je "bogatija" za 300.000 stranaca, a svako ko želi da dobije državljanstvo Srbije za to "zadovoljstvo" morat će da izdvoji oko 15.000 dinara (125 eura).

Jedan od uslova za sticanje srbijanskog državljanstva za strance, koji nisu sa prostora bivše Jugoslavije, je odobrenje za stalno nastanjenje i najmanje tri godine neprekidno prijavljenog prebivališta na teritoriji Srbije, odnosno bračna zajednica sa srbijanskim državljaninom.

U proteklih nekoliko godina, skoro 40.000 državljana Srbije koji napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom, zatražilo je otpust iz državljanstva. Ispis iz državljanstva košta gotovo duplo u odnosu na upis.
XS
SM
MD
LG