Dostupni linkovi

Skupština usvojila izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije


Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) kojim se utvrđuje da guvernera i druge funkcionere centralne banke bira i razrešava parlament, kao i da se njihov izbor vrši roku od 90 dana od stupanja novog zakona na snagu.

Za izmene zakona, koje su izazvale brojne kritike domaćih i stranih stručnjaka i finansijskih institucija, glasao je 131 poslanik vladajuće koalicije, dok je protiv glasalo 39 poslanika opozicije.

Zakonom je predviđeno da sadašnji guverner, viceguverneri i članovi Saveta NBS obavljaju tu dužnost do izbora novih funkcionera, ali je dosadašnji guverner Dejan Šoškić u četvrtak podneo ostavku, navodeći da izmene Zakona o NBS ugrožavaju nezavisnost rada te finansijske institucije.

Ključne novine u izmenama zakona, koje su donete po hitnom postupku, jesu povećanje nadzora Skupštine nad NBS i izbor svih funkcionera centralne banke u parlamentu, kao i formiranje Uprave za nadzor finansijskih institucija u okviru NBS.

Usvajanjem amandmana, iz izmena zakona izbrisan je član 18. koji je predviđao mogućnost indirektnog kreditiranja države kupovinom hartija od vrednosti na ekundarnom tržištu. Tim članom je bila utvrđena mogućnost da centralna banka kupuje državne hartije od vrednosti, što znači da je postojala mogućnost masovnog štampanja novca, odnosno da se devizne rezerve NBS troše za finansiranje države, lokalnih samouprava ili javnih preduzeća.

Uprava za nadzor nad finansijskim institucijama, kako se navodi u tekstu zakona, treba da obezbedi veću nezavisnost u nadzoru i kontroli NBS nad poslovanjem banaka, društava za osiguranje, dobrovoljnim penzijskim fondovima i drugim finansijskim institucijama. Direktora Uprave za nadzor bira Skupština i on će biti član Izvršnog odbora, koji čine i guverner i viceguverneri, utvrđeno je izmenama zakona.

Guverner i viceguverner i direktor Uprave biraju se na mandat po šest godina, a odredbe koje se odnose na razrešenje guvernera odnosiće se i na viceguvernere i direktore Uprave za nadzor finansijskih institucija u okviru NBS, odnosno funkcionre NBS razrešavaće parlament.
XS
SM
MD
LG