Dostupni linkovi

Avganistanski parlament izglasao nepovjerenje dvojici ministara


Avganistanski parlament izglasao je danas nepovjerenje ministrima odbrane i unutrašnjih poslova, optužujući ih za korupciju i bezbjednosne propuste koji su doveli do nedavnih ubistva visokih zvaničnika i napada pakistanskih pobunjenika duž granice s Pakistanom.

Parlament je zahtevao razrješenje dužnosti ministra odbrane Abdula Rahima Vardaka, koji je u dobrim odnosima s Vašingtonom i NATO, kao i ministra unutrašnjih poslova Bismulaha Mohamadija.

Za smjenu Vardaka glasalo je 148, a za smjenu Mohamadija 126 poslanika od 250 poslanika donjeg doma.

Poslanici su ministre kritikovali zbog, kako su naveli, slabe reakcije na prošlomjesečne raketne napad za koje sumnjiče pakistansku vojsku.

Konačnu riječ o smjeni ima predsjednik Hamid Karzai, koji će, poslije sastanka s bezbjednosnim zvaničnicima, odlučiti o razrješenju dužnosti ministara. U proslosti je Karzai zaobilazio odluke Parlamenta, odugovlačeći proces imenovanja novih ministara.

Smjena ministara, kako ocjenjuje AP, mogla bi zakomplikuje situaciju u avganistanskom bezbjednosnom aparatu, upravo dok traje povlačenje međunarodnih trupa iz te zemlje, što bi tebalo da se okonča do 2014.
XS
SM
MD
LG