Dostupni linkovi

UN šalju pomoć u hrani Sjevernoj Koreji


Svjetski program UN-a za hranu (WFP) poslat će prvu turu hitne pomoći u hrani Sjevernoj Koreji, gdje je u velikim poplavama i tajfunu prošlog mjeseca poginulo 169 ljudi, nestalo 400, a više od 84.000 ostalo bez domova.

Kako je objavljeno na internet stranici UN-a, za žrtve poplava u Sjevernoj Koreji tokom 14 dana bit će osigurano po 400 grama kukuruza dnevno, ali nije precizirano kada će tačno hrana stići u tu zemlju, prenosi Reuters.

Prema izvještajima UN-a i sjevernokorejske zvanične novinske agencije KCNA, oluje i obilne kiše izazvale su poplave u velikom dijelu zemlje i uništile više od 45.000 hektara obradivog zemljišta. Tim UN-a, koji je nedavno obišao pogođene regije, zaključio je da je velika šteta nanijeta usjevima kukuruza, soje i riže, navedeno je u saopćenju WFP-a.

Opsežna procjena situacije s hranom i perspektiva za proizvodnju hrane bit će urađena u septembru, precizirale su UN.

Sjevernokorejski poljoprivredni sektor je od sredine 90-ih godina sve više pogođen poplavama i sušom zbog rasprostranjene sječe šuma. Sudeći po nedavnom izvještaju UN-a, 7,2 miliona od ukupno 24 miliona stanovnika Sjeverne Koreje svrstano je u grupu "hronično siromašnih", a navedeno je da je svako treće dijete neuhranjeno.
XS
SM
MD
LG