Dostupni linkovi

Novi izvještaj Pentagona o skandalu s vojnicima u Kolumbiji


U novom izvještaju Pentagona navodi se da su američki vojnici, koji su u aprilu ove godine izazvali skandal pozivajući prostitutke u hotel pred dolazak predsjednika Baraka Obame u Kolumbiju, takođe dozvoljavali da psi obučeni za traganje za eksplozivom spavaju u krevetima i vrše nuždu po sobama.

U novom izvještaju o incidentu, koji se desio u aprilu u hotelu u Kartaheni u Kolumbiji, Pentagon je objavio vrlo malo što ranije nije bilo poznato o tome kako je 12 pripadnika pješadije, vazduhoplovstva i mornarice dovelo prostituke u hotelske sobe.

Pripadnici američkih oružanih snaga bili su raspoređeni kao dio obezbjeđenja za Obaminu posjetu Samitu zemalja Amerike u Kartaheni a njihovo ponašanje dospjelo je u javnost nakon što je devet pripadnika Tajne službe optuženo za isti prekršaj.

U izvještaju se ističe da, dok su vojnici prekršili vojni zakon druženjem sa prostitutkama i u nekim slučajevima izvršili su preljubu i iskazali su nedisciplinu opijanjem, nisu ugrozili nacionalnu bezbjednost.

Prema izvještaju u hotelu u Kartaheni gostima je dozvoljeno dovođenje prostitutki i sve ukazuje na to da nije prekršen nijedan kolumbijski zakon.

Međutim, istražioci su saslušali i svjedočenja očevidaca o ponašanju vojnika, među kojima je i to da su tokom cijele noći imali goste u sobama i nakon 6.00 časova ujutro što nije u skladu sa pravilima hotela.
XS
SM
MD
LG