Dostupni linkovi

Izetbegović: BiH glasala o Siriji na osnovu ranijeg stava Predsjedništva


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obavijestio je ministra inostranih poslova Zlatka Lagumdžiju da predstavnik misije BiH u Generalnoj skupštini UN glasa za usjavanje rezolucije o situaciji u Siriji na osnovu ranijeg stava Predsjedništva BiH.

S obzirom da zbog odsustva druga dva člana nije održana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je mogla da bude razmotrena predložena rezolucija, Predsjedništvo BiH nije moglo da usaglasi nikakvu promjenu ranije zauzetog stava o situaciji u Siriji, naveo je Izetbegović u pismu Lagumdžiji.

On je podsjetio da je BiH u Generalnoj skupštini UN, na osnovu stava Predsjedništva, glasala za sankcionu rezoluciju o Siriji u novembru 2011. godine, zatim za rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Siriji i poziva na prekid nasilja, a potom se pridružila i izjavi EU na debati Savjeta bezbjednosti UN u julu ove, u kojoj je tretirana i aktuelna situacija u Siriji.

Izetbegović navodi da ranije zauzeti stav Predsjedništva o situaciji u Siriji može biti primjenjen i na predloženu rezoluciju Generalne skupštine, koja suštinski ne odstupa niti izlazi iz okvira rezolucija Savjeta bezbjednosti i Generalne skupštine čije usvajanje je BiH podržala.

Iako je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić Babić ranije potvrdila Srni da će BiH biti uzdržana na glasanju u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Siriji, predstavnik BiH je glasao "za".
XS
SM
MD
LG