Dostupni linkovi

Ban: Moramo sprečiti još jednu Srebrenicu



Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Bani ki Mun je izjavio na sednici Generalni skupštine da se svet suočava sa sumornom mogućnošću dugotrajnog civilnog rata u Siriji koji bi uništio njeno bogatstvo zajednica čija je sudbina isprepletena. “To bi imalo tragične posledice po sirijski narod i moglo bi da utiče na stabilnost celog regiona. Ne smemo dozvoliti da se ostvare ta predviđanja”.

On je istakao da je Sirija test za sve zašta se zalažu Ujedinjene nacije. “Ne bih želeo da UN danas padnu na ovom testu. Želim da svim pokažemo narodu Sirije i celom svetu da smo naučili lekciju iz Srebrenice”.

Glasanje se odvija u senci rastućeg nasilja u Siriji i ostavke Kofija Anana sa funkcije specijalnog predstavnika UN i Arapske lige za Siriju.

Tekst ove rezolucije nije pravno obavezujući, ali bi trebalo da poveća pritisak na SB UN da preduzme akciju. Očekuje se da će ovaj dokument biti usvojen bez većih problema, jer su arapske zemlje koje su inicijatori odustale od dva ključna predloga na insistiranje Rusije i Kine – zahteva da se sirijski predsednik Bašar Al Asad povuče sa vlasti kao i od poziva drugim državama da uvedu sankcije režimu u Damasku.
XS
SM
MD
LG