Dostupni linkovi

Osamdeset tri miliona naloga na Fejsbuku lažno



Na društvenoj mreži Fejsbuk postoji 83 miliona lažnih korisničkih profila, javila je danas američka televizijska mreža Si-En-En (CNN).

Prema podacima koje je danas objavila ta društvena mreža, 8,7 odsto od njenih 955 miliona mesečno aktivnih korisnika širom sveta zaparavo su lažni nalozi i duplikati.

"Na Fejsbuku smo veoma posvećeni pronalaženju i ukidanju lažnih naloga", rekao je glavni zvaničnik za sigurnost te društvene mreže Džo Salivan CNN-u i dodao da je "cela platforma Fejsbuka zasnovana na ljudima koji koriste svoj pravi identitet".

Lažni nalozi predstavljaju mešavinu nevinog i zlonamernog ponašanja i Fejsbuk ih je podelio u tri kategorije: duplikati, pogrešno razvrstani i "nepoželjni".

Najbrojniji su duplikati - koji čine 4,8 odsto (45.8 miliona) ukupnog broja korisnika Fejsbuka. Prema uslovima korišćenja, korisnici ne mogu imati više od jednog ličnog profila ili napraviti profil u ime druge osobe.

Roditelji koji otvore nalog maloj deci krše dva pravila, budući da osobe mlađe od 13 godina ne smeju da imaju profil.

U pogrešno razvrstane spadaju lični profili koje korisnici otvaraju za kompanije, grupe ili kućne ljubimce.

Takvi profili, kojih ima 22,9 miliona dozvoljeni su na Fejsbuku ali moraju da budu otvoreni kao Stranice.

Treća grupa je najmanja i čini tek 1,5 odsto svih aktivinih naloga - ali i stvara najviše problema.

Postoji 14,3 miliona nepoželjnih naloga za koje Fejsbuk veruje da su naročito otvoreni iz razloga koji krše pravila ponašanja, na primer, zbog takozvanog spamovanja - zasipanja besmislenim ili reklamnim porukama.
XS
SM
MD
LG