Dostupni linkovi

Zagreb: Povlačenje tužbi za genocid kad se ispune uslovi



Uzajamno povlačenje tužbi za genocid Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde moguće je ako se ispune određeni uslovi i u tome nema nikakvih novih okolnosti, izjavila je danas u Zagrebu portparolka hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova Danijela Barišić.

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio je za današnje "Večernje novosti" da je moguć dogovor s Hrvatskom o međusobnom povlačenju tužbi za genocid i da se "u tom smislu okolnosti slažu u pozitivnom smeru" i najavio skori susret s hrvatskom koleginicom Vesnom Pusić.

"Podsećam da je ministarka Pusić već nekoliko puta kazala da smo spremni da razgovaramo o tužbama za genocid samo ako pre toga budemo mogli da postignemo dogovor o ostalim otvorenim pitanjima - pitanju nestalih osoba, povratku opljačkanih umetnina i procesuiranju ratnih zločina", izjavila je Barišić agenciji Hina.

Prema njenim rečima, Pusić i Mrkić kratko su razgovarali telefonom 27. jula. Pusić je Mrkiću čestitala na imenovanju, a oboje su izrazili želju i spremnost za nastavak saradnje u bilateralnim odnosima, stabilnosti u regionu i na području evropskih integracija.

Barišić je rekla da datum susreta dvoje ministara još nije određen.

Hrvatska je u julu 1999. Međunarodnom sudu pravde podnela tužbu protiv Srbije za genocid tokom rata od 1991. do 1995, a Srbija je u januaru 2010. podnela protivtužbu za genoicid protiv Hrvatske.
XS
SM
MD
LG