Dostupni linkovi

SNS: Šoškić ostavku podneo iz ličnih razloga



Srpska napredna stranka (SNS) saopštila je danas da je guverner Dejan Šoškić ostavku podneo iz ličnih razloga, a ne kako je obrazložio radi zaštite nezavisnosti
centralne banke, koja, kako su naveli, nije ugrožena predloženim izmenama Zakona o NBS.

"Zašto guverner nije ranije podneo ostavku, budući da Narodna banka Srbije nije uspela da ostvari nijedan od njenih ciljeva", pitaju se u SNS-u i podsećaju na dosadašnji rad centralne banke.

Kako je navedeno u saopštenju, stopa inflacije u prethodnoj godini iznosila je sedam odsto i bila je znatno iznad ciljane, a za nekoliko meseci došlo je do depresijacije kursa za više od 12 odsto i pri tome je "potrošeno 1,5 milijardi evra deviznih rezervi na neuspešnu odbranu kursa".

"U periodu od godinu dana uništeno je nekoliko velikih banaka: Agrobanka sa najvećim učešćem državnog kapitala (gde gubitak iznosi 300 miliona evra), Privredna banka Beograd, Razvojna banka Vojvodine, Metals banka", navodi se u saopštenju.

U SNS kažu da je guverner ostavkom sačuvao sebi naknadu u iznosu od 6.000 evra mesečno narednih šest meseci.

"Naknada za bivšeg guvernera je sačuvana, što pokazuje da guverner nije razumeo cilj Narodne banke Srbije. Shvatio ga je lično", piše u saopštenju SNS.
XS
SM
MD
LG