Dostupni linkovi

Kongres SAD: Nesuglasice oko pomoći farmerimaAmerički Kongres nije uspeo da se usaglasi o pomoći poljoprivrednicima zbog gubtaka od jake suše u velikom delu SAD, piše danas "Los Anđeles tajms".

Predstavnički dom Kongresa je prošle noći odobrio 383 miliona dolara jednokratne pomoći uzgajivačima stoke, ali je Senat (Gornji dom) odbio da to pitanje razmatra pre odlaska na pauzu zbog predsedničke kampanje, koja će trajati do jeseni.

Senatom dominiraju demokrate koje se zalažu sa uvođenje šireg zakona kojim bi se pomoglo i drugim poljoprivrednim sektorima, ugroženim zbog suše.

Donji dom je meru izglasao zahvalujući podršci demokrata iz "farmerskih država".

Republikanci se zalažu za jednokratnu pomoć stočarima, a jedan deo demokrata, većinom iz država gde je stočarstvo važna delatnost, ovoga puta ih je podržao.

Većina demokrata, međutim, odlučila je da ne podrži jednokratnu meru za samo jedan sektor, već da sačeka uvođenje šireg zakona o pomoći.

Republikanci su najavili da će jednokratnu pomoću ponovo pokušati da predstave Senatu na jesen.

Suša je jedna od najvažnijih tema u američkoj javnosti.

Neki upozoravaju na pogoršanje stanje u državama Nebraska, Kanzas, Misuri, Oklahoma i Arkanzas, ističući potrebu za donošenjem hitnih mera.
XS
SM
MD
LG