Dostupni linkovi

Hilari Klinton poziva Sudance na pomirenjeDržavni sekretar SAD Hilari Rodam Klinton je u poseti najnovijoj zemlji sveta, Južnom
Sudanu, da bi nagovorila tamošnje lidere, kao i vođe susednog Sudana, na severu, da prevaziđu bolne razlike koje prete da ponovo zapale građanski rat.

Klinton je danas doputovala u glavni grad Južnog Sudana, Džubu, u kratku posetu, da bi čestitala toj tek rođenoj zemlji prvi rođendan i ponudila podršku SAD, i naglasila hitnost okončanja spora sa Sudanom oko nafte i teritorije.

Ti sporovi su doveli do sukoba dve zemlje, te mnogi strahuju od propasti mirovnog sporazuma iz 2005. kojim je završen najduži građanski rat u Africi.

Sporovi, posebno oko prihoda od nafte, doveli su do teških ekonomskih problema Sudana i Južnog Sudana.

Uglavnom crnačka plemena Južnog Sudana i većinski arapski sever vodili su dva građanskih rata tokom više od pet decenija, a samo u poslednjem, 1983-2005, poginulo je ili umrlo dva miliona ljudi.

Taj rat je 2005. završen mirovnim sporazumom koji je prošle godine doveo do proglašenja nezavisnosti Južnog Sudana.

Iako je razlaz bio miran, neprijateljstva su ponovo izbila ove godine.

Jug Sudana je nasledio oko tri četvrtine nekada zajedničke nafte, ali je januara zatvorio naftnu industriju optuživši Sudan za krađu nafte koju Jug mora da pumpa kroz zajedničke cevovode.
XS
SM
MD
LG