Dostupni linkovi

Mrkić: Moguće povlačenje tužbi Srbije i Hrvatske


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je da je moguć dogovor o povlačenju tužbi Srbije i Hrvatske za genocid.

Mrkić je rekao da Srbija i Hrvatska treba da se "bez privlačenja reflektora" dogovore o onome što je od zajedničkog interesa dve zemlje, o čemu je već razgovarao sa hrvatskom koleginicom Vesnom Pusić.

"Na obe strane sazreva svest da treba raditi nešto što će stvarno rasteretiti buduće naraštaje", rekao je Mrkić za "Večernje novosti".

Govoreći o regionalnoj saradnji, Mrkić je rekao da će Srbija i dalje raditi na razvijanju dobrih komšijskih odnosa, podsetivši da je Srbija predsedavala svim regionalnim inicijativama i pokazala koliko je tome predana.

Mrkić je izjavio da Evropa ne traži od Srbije priznanje Kosova i da spoljnopolitička aktivnost Srbije, uz poštovanje Ustava, mora da bude usmerena ka očuvanju teritorijalnog integriteta.

On je istakao da od pregovora sa Prištinom očekuje da donesu "nešto što će biti zdravo za obe strane", ali da je to moguće samo ako su obe strane na to spremne.

Prema njegovim rečima, zadatak Ministarstva spoljnih poslova je da u međunarodnim nastupima zastupa stav Srbije, a to je da moraju biti poštovane Rezolucija 1244 i ostale međunarodne pravne norme.
XS
SM
MD
LG