Dostupni linkovi

Milanović: Hrvatska nema uredjene granice sa susjedima


Hrvatska nema uređene granice s većinom susjeda, nego provizorij, izjavio je danas premijer Zoran Milanović na sjednice vlade, osvrnuvši se na sporazum bivših predsjednika Hrvatske i BiH Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića iz 1999. godine o granici.

"Ne tražimo tuđe, ali ne možemo tvrditi da je nešto naše dok se to ne riješi bilateralnim ugovorima", rekao je on i naglasio da se to 20 godina nije radilo dovoljno aktivno, pa Hrvatska ima nerješene granice sa Slovenijom i BiH, ali i sa Crnom Gorom i Srbijom.

Milanović je kazao da Hrvatska ne ucjenjuje susjede i da se ne ponaša superiorno, već traži poštovanje međunarodnih prava.

On je kazao da Hrvatska o pitanju granica sa susjedima koji nisu članovi EU mora imati inicijativu, ali ne da ih maltretira i ucjenjuje ili se poigrava s njima, jer su u nešto lošijem položaju.

"Vodimo računa o hrvatskom interesu, ali poštujemo svoje susjede. Prije svega moramo poštovati hrvatski interes i međunarodno pravo, jer su moćan hrvatski saveznik i prema Sloveniji i prema BiH", rekao je Milanović, koji slučaj granice sa BiH smatra kao isključivu stvar odnosa Zagreba i Sarajeva.
XS
SM
MD
LG