Dostupni linkovi

Slobodna Bosna: Komšić osniva stranku



Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić namjerava da poslije razlaza sa Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP BiH) osnuje novu partiju.

"Radni naziv" buduće partije socijaldemokratske orijentacije je "Građanska stranka", piše danas na interent portalu sarajevskog sedmičnika "Slobodna Bosna".

Prema informacijama tog lista, jezgro nove partije, na čijem će čelu biti Komšić, činiće aktivisti i funkcioneri sadašnje SDP "koji su duboko razočarani nedoslijednom politikom autoritarnog lidera SDP Zlatka Lagumdžije".

"Slobodna Bosna" navodi da je Komšić okupio "respektabilan tim", te da će njegovi ključni saradnici u novoj partiji biti dojučerašnji bliski saradnici Zlatka Lagumdžije, biviši ministar kulture Kantona Sarajevo Emir Suljagić i bivši Lagumdžijin savjetnik Reuf Bajrović.

"Komšić računa na snažnu podršku nevladinog sektora koji se već javno, jednako kao i Komšić, izjasnio protiv predloženih ustavnih rješenja u slučaju presude 'Sejdić i Finci', dogovorenih između SDP i dva HDZ", piše u tekstu.

Po sporazumu SDP i dva HDZ, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine bi i dalje imalo tri člana koje bi birao Parlament iz reda poslanika.

Taj sporazum bavi se isključivo Federacijom BiH jer Republike Srpska insistira da se članovi Predsjedništva i dalje biraju neposredno, na izborima.
XS
SM
MD
LG