Dostupni linkovi

SEEMO: Uvredu treba dekriminalizovatiMedijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) pozvala je danas Skupštinu Srbije da dekriminalizuje uvredu i pridružila se zahtevima novinarskih udruženja za pomilovanje novinara Lasla Šaša.

"Niko nikad ne treba da ide u zatvor zbog objavljivanja mišljenja", rekao je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

U saopštenju SEEMO se navodi da su sva novinarska udruženja u Srbiji reagovala i zahtevala da predsednik Tomislav Nikolić pomiluje Šaša.

Novinara Šaša osnovni Sud u Subotici je osudio 4. februara 2011. godine jer je on u rubrici "Pisma čitalaca" u dnevnom listu "Mađar so" (Magyar Szo) aprila 2007. godine, kako je sud ocenio, uvredio Lasla Torockaja, vođu mađarskog desničarskog ekstremističkog pokreta "64 županije".

Sud je izrekao novčanu kaznu od 150.000 dinara, ali pošto Šaš nije imao novca da plati kaznu, prijavio se na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana u Okružnom zatvoru u Subotici.

Kabinet predsednika Srbije je danas dobio zahtev za pomilovanje od novinara Lasla Šaša, i čini maksimalne napore da se što pre oslobodi novinar koji je izrazio svoje mišljenje, saopštila je Pres-služba predsednika Republike.
XS
SM
MD
LG