Dostupni linkovi

Godišnjica Varšavskog ustanka



Cela Varšava - saobraćaj, pešaci, turisti, prodavci u radnjama, danas u 17 časova, na zvuk sirena, staje na jedan minut da oda poštu žrtvama i herojima Varšavskog ustanka koji je izbio pre 68 godina - 1. avgusta 1944. godine.

Obeležavanje godišnjice oružane akcije protiv nacističke okupacije u ratnoj Evropi počelo je danas polaganjem venaca i zapaljenim svećama kod Groba neznanog junaka u Varšavi.

Ustanak je počeo 1. avgusta 1944. godine posle procene, pokazalo se pogrešne, rukovodstva poljske Zemaljske armije na čelu sa generalom Tadeušom Borom Komorovskim, da će trajati nekoliko dana i završiti se uspehom jer su trupe sovjetske Crvene armije napredovale ka Varšavi.

Ustanak je završen kapitulacijom nakon 63 dana krvavih borbi u kojima je poginulo ili streljano 18.000 ustanika i oko 180.000 civila, žitelja Varšave.

Vojni zarobljenici su odvedeni u logore, deo civila proteran iz grada, deo Varšavljana odvučen na prinudni rad u Nemačku, deo u koncentracione logore.

Nacističke okupacione vlasti pogazile su dogovorene uslove i odredbe kapitulacije i sistematski, za odmazdu, rušile grad - spomenike, škole, crkve, biblioteke, a spaljen je i deo arhiva i umetničkih dela.
XS
SM
MD
LG