Dostupni linkovi

Stanovnici Alepa u teškoj situaciji



U Alepu, najvećem gradu Sirije, gde se borbe pobunjenika i snaga režima vode jedanaesti dan, vlada nestašica hrane, uz povremene nestanke struje, a aktivisti ocenjuju kako život postaje "nepodnošljiv".

Sirijska vojska pokušava da povrati kontrolu nad kvartovima Salahedin i Seif al Davla, uporištima pobnjenika.

Pošto pobunjenici konrolišu kvartove, vojska iz helikoptera puca na pobunjenike, a, po rečima aktivista, i na civile.

Prema nekim izvorima, u Alepu vlada ogromna nestašica hrane.

Mnogo ljudi bezuspešno pokušava da pobegne iz grada, ili u druge, bezbednije kvartove.

Do sada je iz Sirije pobeglo oko 200.000 ljudi.

Amnesi internešnal je saopštio da postoji veliki broj civilnih žrtava koje nisu ni učestvovale u pobunama, a njihove porodice su prisiljene da potpišu izjave da su ih ubile "naoružane terorističke bande".

Analitičari smatraju da je ponovo uspostavljanje kontrole nad najvećim gradom Alepom ključno za opstanak Asadovog režima, a mnogi očekuju da će se to i dogoditi.

Iako je vojska daleko bolje naoružana, i potpomognuta militantnom grupom Šabiba, pobunjenici su uspeli da prisvoje nekoliko tenkova i drugog oružja.

Postoje i podaci da je veliki broj inostranih militanata došao u Siriju da se bori zajedno sa pobunjenicima, kao i navodi da Katar i Saudijska Arabija finansiraju pobunjenike.

Genralni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi optužio je Bašara al Asada za masakr. "Pokolji koji se dešavaju u Alepu i drugim mestim u Siriji predstavljaju ratne zločine koji se kažnjavaju po međunarodnom pravu", rekao je on.
XS
SM
MD
LG