Dostupni linkovi

Hasić: BiH ostaje bez imovine u Hrvatskoj od. jula 2013.


BiH se može pozdraviti sa svojom imovinom u Hrvatskoj nakon 1. jula naredne godine, kada će susedna država ući u Evropsku uniju, rekao je za "Oslobođenje" Duljko Hasić, makroekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH (VTKBiH).

Pojasnio je da je potpisivanje aneksa G Sporazuma o sukcesiji u maju 2002. godine i potvrđivanje od svih republika bivše SFRJ možda bilo opravdanje za bh. vlasti da ne čine ništa po pitanju zaštite imovine.

Naime, Aneks G Sporazuma o sukcesiji, koji je potpisan u Beču pod pokroviteljstvom UN-a daje puni legitimitet i pravo svim državama bivše SFRJ čija se imovina nalazi na teritoriji bivše države da uđe u proceduru povrata i da svoju imovinu stave u funkciju.

"Od tada do danas prošlo je deset godina i pitanje je da li taj međunarodni ugovor istekao i da li se može ulaziti u takve procedure", kaže Hasić.

Dodaje da je sva imovina Srbije i Hrvatske, koja se nalazila na teritoriji BiH vraćena, smatrajući da su u tome uspeli uz svesrdnu pomoć bh. institucija, a "mi se ni u jednom momentu nismo držali principa reciprociteta".
XS
SM
MD
LG