Dostupni linkovi

Šef Pentagona u poseti Izraelu


Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Leon Paneta sastaje se u sredu sa državnim vrhom Izraela, a glavne teme razgovora biće nuklearni program Irana i stanje u Siriji.

Paneta je prethodno u Egiptu razgovarao sa novim egipatskim predsednikom i ministrom vojske. On je u Kairu najavio da će sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom odbrane Ehudom Barakom razmeniti poverljive informacija o iranskom nuklearnom programu.

Paneta je demantovao navode da će sa Izraelom razmatrati planove SAD o napadu na Iran, rekavši da je reč o medijskim spekulacijama.

Šef Pentagona je u ponedeljak posetio Tunis, gde se založio za davanje dodatnog vremena Iranu da promeni svoju nuklearnu politiku. Iako je priznao da dosadašnje sankcije nisu mnogo pomogle, on je izrazio uverenje u uspeh čvršćih sankcija.

Govorivši o vojnoj intervenciji u Iranu, Paneta je rekao "da treba ostaviti otvorene sve mogućnosti", potvrdivši stav Obamine administracije o ovom pitanju.

Iran tvrdi da svoj nuklearni program razvija u energetske svrhe, ali Izrael i SAD sumnjaju da se radi o pripremi nuklearnog oružja, zbog čega je ta država pod međunarodnim sankcijama.
XS
SM
MD
LG