Dostupni linkovi

"Politika": Ispituje se 18 spornih privatizacija u Srbiji


Od 24 privatizacije sprovedene u Srbiji koje su rezolucijom Evropskog parlamenta označene kao sporne, nadležna tužilaštva ispituju 18, piše "Politika".

U svega tri slučaja - "Mobtel", "Ce-market" i "Azotara Pančevo", u toku su krivični postupci, navodi taj list pozivajući se na neimenovanog sagovornika bliskog istrazi.

Ostali slučajavi su "Sartid", "Jugoremedija", "Mobtel", "Ce-marekt", ATP "Vojvodina", "Luka Beograd", "Novosti", Veterinarski zavod Beograd. "Keramika Kanjiža", "Šinvoz", "Zastava elektro", "Trudbenik gradnja", "Srbolek", "Azotara Pančevo", Nacionalna štedionica, Koncesija za put Horgoš-Požega, izvoz šećera u EU i prodaja poslovnog prostora nekadašnjeg obračuna za plaćanje.

S obzirom na to da su u većini slučajeva u toku pretkrivični postupci detaljnije informacije o tome dokle se stiglo sa preispitivanjem i postoje li, eventualno, indicije koje bi ukazivale na krivičnu odgovornost nekih od učesnika u spornim privatizacijama, nije bilo moguće dobiti, piše "Politika".

List prenosi da je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer ranije rekao da su sporna 24 slučaja privatizacije i korupcije. Međutim, nadležna tužilaštva, makar na osnovu onoga što je do sada poznato, ispituju 18 privatizacija, prenosi "Politika".
XS
SM
MD
LG