Dostupni linkovi

Milanović: Rješavanje pitanja s BiH je naša inicijativaPredsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović jučer je, vezano uz najavu ratifikacije sporazuma između Hrvatske i BiH iz 1999., koja se pojavila nakon susreta Pusić-Langumdžija, ustvrdio da je riječ o hrvatskoj inicijativi te da je glavni cilj zatvoriti kompleks pitanja s BiH i povezanost Dubrovnika s ostatkom Hrvatske.

Podsjetio je da je sporazum potpisan prije 13 godina, da se o tome pregovaralo na diplomatskoj razini i da se tehnički utvrđivala granica do 2005., kad je sporazum bio pravno zreo za ratifikaciju, ali da se to iz političih razloga nije dogodilo.

"Prije dva mjeseca, došli smo do zaključka da bi o tome trebalo početi razgovarati sa susjednom državom i cijela stvar je, na neki način, krenula od mene, u dogovoru s gospođom Pusić. To nije ništa novo", rekao je Milanović u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

Naglasio je da je Hrvatska, država koja se poziva i koja vjeruje u međunarodno pravo i kada su u pitanju odnosi sa svim susjedima i kada su u pitanju međunarodne organizacije te da "želimo primjernu istih kriterija".

"Činjenica je da smo jedan ugovor potpisali na najvišoj razini i da on, kada je potpisan, stvara određene pravne posljedice", kazao je Milanović navodeći kako postoji mogućnost i potpuno se povući iz njega prije ratifikacije, ali da se onda sa svime mora krenuti ispočetka - s tisuću kilometara granice i otvaranjem niza novih pitanja, koji se nisu uspjeli riješiti 20 godina. "Mi stvar gledamo kompleksnije, u interesu Dubrovnika", kazao je Milanović.

Niti je Tuđman prodavao hrvatski teritorij, niti ja to radim niti je to radio Račan", zaključio je premijer Milanović. Na upit je li takva situacija bila i sa Slovenijom, Milanović je odgovorio da je ugovor s BiH potpisan, dok sa Slovenijom nije bio, što je velika razlika u međunarodnom pravu.
XS
SM
MD
LG