Dostupni linkovi

Milanović: Ne prodajem hrvatsku teritoriju


Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u utorak uveče gostujući u „Dnevniku“ Hrvatske rado-televizije (HRT), a povodom najave da će Vlada Hrvatske uputiti u Sabor na ratifikaciju Sporazum bivših predsednika Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića kojim Hrvatska Bosni i Hercegovini ustupa vrh poluostrva Kleka, i Veliki i Mali školj u Malostonskom zalivu, da „niti je predsednik Tuđman prodavao hrvatsku teritoriju, niti ja to radim, niti je to radio Ivica Račan“.

Milanović je na ovaj način reagovao na negodovanja opozicije u Hrvatskoj predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) da ratifikacija navedenog sporazuma predstavlja „odricanje od suvereniteta“.

„Ničim ne spominjem predsednika Tuđmana, niti mu išta zameram. I ne želim da se ova priča koristi za najprizemnije dnevnopolitičke obračune. A ono što gledamo su najprizemniji dnevnopolitički obračuni“, rekao je energično Milanović za HRT.

Na pitanje jesu li ratifikacija Sporazuma i rešavanje problema s granicom između BiH i Hrvatske vezani za najavu izgradnje Pelješkog mosta, Milanović je odgovorio „da je sve to povezano“.

„Ali je bitno da se sve to radi na hrvatsku inicijativu. Razgovori u Evropskoj komisiji (EK) o mogućem finansiranju mosta su takođe naša inicijativa. Ne dajem nikakva obećanja, ni sada kada je puno jasnije je to moguće. Dakle, sve te stvari su hrvatska inicijativa, pa i ova da se nešto što je potpisano pre 13 godina naprosto počne razmatrati. U međunarodnom pravu, država mora da zna gde su joj granice. Oni koji predstavljaju državu moraju da znaju gde su granice. To je pitanje ozbiljnosti države. A ja verujem da je Hrvatska ozbiljna država“, izjavio je Milanović.
XS
SM
MD
LG