Dostupni linkovi

Vestervele: Sniziti ton u debati o krizi evra



Nemački ministar inostranih poslova Gido Vestevele (Guido Westerwelle) pozvao je da se spusti ton u debati o krizi evra koja se vidno zaoštrila pošto su vodeći luksemburški političari zatražili od Berlina veću podršku zajedničkim evropskim merama za spašavanje evra i upozorili na opasnost od izolacije Nemačke u Evropi.

Ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Aselborn (Jean Ašelborn) danas je u jednom TV-intervjuu upozorio Nemačku da bi zbog stavova o zajedničkoj valuti mogla da zapadne u izolaciju unutar Evropske unije (EU) i pozvao je da pokaže više solidarnosti sa ostatkom EU.

Aselborn je naveo da "stvar nije tako jednostavna da bi trebalo da se poštuju samo interesi nemačkih poreskih platiša", već da je "značajnije da se izgradi poverenje u pozicije Evropske centralne banke, a ne da se po svemu gazi, čime Nemačka šteti i samoj sebi".

Već juče je luksemburški premijer i šef evro-grupe Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) u intervjuu za "Zidojče cajtung" (Sueddeutsće Zeitung) zatražio veći nemački angažman u spašavanju evra.

"Zašto Nemačka sebi dozvoljava luksuz da se u vezi sa pitanjem evra rukovodi unutrašnjom politikom. Zašto Nemačke evro-zonu tretira kao filijalu? Kada bi to činilo svih 17 vlada, šta bi onda ostalo od onoga što nam je zajedničko", zapitao se Junker.

Njegove reči naišle su na oštru kritiku pre svega bavarske konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU) koja u Berlinu vlada sa Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) kancelarke Angele Merkel i Liberalima (FDP).

Šef ove stranke, predsednik bavarske vlade Horst Zehofer (Seehofer) je Junkerovu kritiku nazvao "naklapanjem".

Ministar Vestervele danas je, pozivajući da se rasprava primiri, rekao da "nikome ne može da bude u interesu da se zaoštravaju frontovi".
XS
SM
MD
LG