Dostupni linkovi

Mojnihan: Kineska plivačica je prošla sve testove



Predsedavajući britanske Olimijske asocijacije (BOA) Lord Mojnihan kritikovao je danas sve one koji su izrazili sumnje u rezultate kineske plivačice Je Šiven, istakavši da su njihovi komentari za žaljenje.

On je naglasio da je Šiven prošla sve testove Svetske antidoping agencije (VADA).

"Svi znamo kako deluje VADA u vrhunskom sportu i ona je potvrdila da je Šiven čista i time se sva priča završava. Za žaljenje je to što ima toliko spekulacija, to mi se ne svida i pogrešno je. Sportista koji nikada nije bio pozitivan na doping testu treba da naiđe na podršku svoje Federacije i svih i olimpijskom pokretu. Treba da priznamo da je u pitanju izvanredna plivačica, koja zaslužuje priznanje za njen talenat iskazan na ovim igrama", rekao je Mojnihan.

Šesnaestogodišnja kineska plivačica privukla je pažnju svetske javnosti jer je u pojedinim segmentima imala bolje rezultate od muških kolega.

Ona je tokom prvog dana takmičenja na OI za čitav sekund popravila svetski rekord u trci na 400 metara, koji je držala Australijanka Stefani Rajs.

Mlada Kineskinja je poslednjih 50 metara trke otplivala za 17 stotinki brže od Amerikanca Rajana Lohtea što je prvi slučaj da žena bude brža od muškarca.

Americki zvaničnik Džon Leonard rekao je da je "njeno plivanje na 400 metara bilo uznemirujuće".
XS
SM
MD
LG