Dostupni linkovi

Omerović: Ocene Stejt departmenta ne treba precenjivati



Predsednik Odbora Skukpštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je danas da ocene u izveštaju američkog Stejt departmenta o verskim slobodama u 2011. u delu koji se odnosi na Srbiju ne bi trebalo precenjivati niti ih doživljavati kao neprijateljske.

"To je ocena iz američkog ugla i njihovog kulturnog konteksta. Nama je mnogo važnije kako reaguje naše neposredno okruženje posebno što su sve relevantne institucije, Savet Evrope i EU, visoko ocenile zakonsku regulativu u ovoj oblasti i njeno sprovođenje u Srbiji", naveo je Omerović u pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Omerović je naveo da možda postoje problemi u sprovođenju nekih prava koja su Ustavom zagarantovana ali da je Srbija čvrsto opredeljena za najviše standarde u oblasti svih ljudksih prava.

U juče objavljenom izveštaju američkog Stejt departmenta o verskim slobodama u svetu u 2011. ocenjeno je da sve bivše jugoslovenske republike, osim Srbije, generalno poštuju verske slobode, a zaštitu pružaju i njihovi zakoni i ustav.

Takođe se navodi da vlade u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji generalno poštuju verske slobode i da je to pravo obezbeđeno i zakonima tih država, ali se za Srbiju konstatuje suprotno i ukazuje da Srbija ne poštuje verske slobode, jer ih njen Ustav i zakoni ograničavaju, a i vlada generalno u praksi ne poštuje verske slobode.
XS
SM
MD
LG