Dostupni linkovi

Kina kritikovala Romnijeve izjave o Izraelu



Kina je danas kritikovala kandidata republikanske stranke za predsednika SAD, Mita Romnija, zbog njegove izjave da je Jerusalim glavni grad Izraela, i ocenila da bi to moglo da pogorša već zategnute odnose na Bliskom istoku, pa čak i da dovede do novog rata između Izraelaca i Palestinaca.

Komentator državne kineske novinske agencije Sinhua je naveo da Romni nije u obzir uzeo zahtev Palestinaca za istočnim delom Jerusalima, koji je Izrael anektirao 1967. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Romni je takođe kazao da je otvoren za mogućnost da se ambasada SAD iz Tel Aviva prebaci u Jerusalim.

Izrealske vlasti su u više navrata uputile takav zahtev, ali su američke vlasti to odbijale, zato što bi to podrazumevalo izraelsku kontrolu nad celim gradom.

Sinhia piše i da su Romnijeve radikalne izjave o Izraelu za cilj imale pridobijanje američkih jevrejskih glasača na izborioma zakazanim za novembar, i dodaje da status Jerusalima neće biti rešen dok se ne nađe sveobuhvatno rešenje.

Palestinci su ocenili da Romni nije razumeo kompleksnost izraelsko-palestinskog konflikta.

Oni su optužili Romnija da ignoriše palestinskog predsednika, kao i da je sugerisao da je palestinska kultura inferiorna u odnosu na izraelsku.
XS
SM
MD
LG