Dostupni linkovi

Asanžova majka traži od Ekvadora azil za sina


Majka osnivača sajta „Vikiliks“ DŽulijana Asanža, Kristin Asanž, otputovala je u Ekvador kako bi lično zamolila zvaničnike ove južnoameričke države da njenom sinu daju politički azil.

Kristin Asanž je doputovala u Kito, glavni grad Ekvadora da bi dostavila dokaze da Vašington želi da njen sin bude isporučen Americi gdje mu prijeti smrtna kazna zbog objavljivanja tajnih depeša američkih diplomata.

Ona je izrazila nadu da će predsjednik Ekvadora Rafael Korea donijeti jedinu moguću odluku.

Na konferenciji za medije Kristin Asanž nije iznijela nikakve detalje o dokazima koje je predala vladi Rafaela Korea, ali je izrazila zabrinutost zbog mogućnosti da bi njen sin mogao biti izručen Švedskoj, a potom i SAD.

"Kao majka veoma sam uplašena zbog toga šta bi moglo da se dogodi mom sinu ukoliko bude isporučen Americi“, izjavila je ona nakon sastanka sa šefom ekvadorske diplomatije Rikardom Patinom.

Ona je dodala da strahuje da bi on mogao da bude pogubljen ili mučen u zatvoru kao što je bio slučaj sa Bredlijem Mejningom, analitičarem iz američke obavještajne službe koji je opžuen da je odao Vikiliksu povjerljive informacije.

Ministar Rikardo Patino je izjavio da će Kito saopštiti svoju odluku o izručenju Asanža nakon Olimpijskih igara u Londonu u znak poštovanja prema zemlji domaćinu.
XS
SM
MD
LG