Dostupni linkovi

Bramerc: Tužilaštvo nije pod političkim pritiskom


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz) izjavio je da Tužilaštvo tog tribunala nije ni pod kakvim političkim pritiskom.

U intrevjuu za sarajevski 'Dnevni avaz', on je podsjetio da je Tužilaštvo u Hagu 11. jula ove godine podnijelo Sudu žalbu na međupresudu kojom se Radovan Karadžić oslobađa tački optužnice koje ga terete za genocid u više od 10 opština u BiH.

"To je težak proces, u kome mi moramo da dokažemo izvan razumne sumnje da su optuženi krivi za teške zločine, često počinjene u toku dugog vremenskog raspona, na širokom geografskom prostoru", kazao je Bramerc za Dnevni avaz.

On je dodao da je svjestan oštrih reakcija koje su uslijedile nakon nedavne odluke Sudskog vijeća.

"Tužilaštvo je uložilo žalbu jer mi smatramo da Karadžić mora argumentovano pobiti optužbe za genocid i da bi to trebalo preći u fazu dokaznog postupka odbrane, zajedno sa svim ostalim tačkama optužnice", izjavio je tužilac.

Prema njegovim riječima, tužilaštvo je tokom prethodnih 19 godina prikupilo značajnu količinu dokaza koja sada čini čvrst osnov za suđenja Karadžiću i Mladiću.

Podsjetio je da je dokazano da se "u Srebrenici desio genocid, da je Vojska RS zastrašivala stanovnike Sarajeva od 1992. do 1995. granatiranjem i snajperskim delovanjem, da se u opštinama BiH desila kampanja progona, da su zločini seksualnog nasilja bili sastavni dio sukoba i da su civili svih etničkih grupa bili zarobljavani i ubijani po raznim objektima za zatočenje širom BiH".
XS
SM
MD
LG