Dostupni linkovi

Rumunski premijer upozorio Baseskua da prestane sa pretnjama


Rumunski premijer Viktor Ponta je upozorio u ponedeljak suspendovanog predsednika Trajana Baseskua da "odmah prestane sa neodgovornim izjavama o 'državnom udaru'" i da više "ne preti ni raznim osobama, ni institucijama", prenosi Beta.

Vlada ima "sva ustavna i pravna sredstva da odbrani sve ljude i institucije kojima vi pretite", izjavio je Ponta. On je kazao da Basesku "treba da shvati da se državni udari ne izvode kroz glas građana na referendumu".

"Javno upozoravam Baseskua da više ne preti ljudima, državnim institucijama, medijskim kućama i Rumunima koji su glasali na referendumu", rekao je premijer. Naveo je da vlasti "neće tolerisati takvu vrstu pretnji" i da će primeniti zakonske mere.

Ponta je reagovao na današnju Baseskuovu izjavu da će "oni koji su organizovali neuspešni državni udar, morati da odgovaraju pred državnim institucijama". Dodao je da se svakome može suditi ako usvaja mere koje mogu da blokiraju državne institucije.

Basesku je još rekao da je "Rumunija pretrpela ogromne finansijske i investicione štete, zbog imidža koji je prouzrokovao državni udar".

Referendum o smenjivanju predsednika Trajana Baseskua je održan 29. jula, a tek u sredu će biti objavljeni konačni rezultati, nakon čega će Ustavni sud odlučiti o ustavnosti tog referenduma. Prema prvim informacijama, referendum će biti nevažeći jer je glasalo samo 46,23 odsto birača, a zakonom je predviđeno učešće polovine ukupnog broja birača plus jedan.

Za smenjivanje Baseskua glasalo je 87,52 odsto birača, a protiv smenjivanja 11,15 odsto. Ukoliko budu potvrđeni ti rezultati, Basesku neće biti smenjen jer je izlaznost birača bila ispod 50 odsto, iako je protiv njega glasalo gotovo osam miliona građana.
XS
SM
MD
LG