Dostupni linkovi

Šovinizam na Njegušima: Izbacio iz restorana majku sa djecom jer su Srbi


Etno selo Kadmi na Njegušima
Etno selo Kadmi na Njegušima
Na nesvakidašnji diskriminatorski događaj na Njegušima u kome vlasnik etno sela Milo Kadija izbacio iz svog restorana petoro maloljetne djece, njihovu majku i monahinju koja je bila sa njima u društvu, samo zato što ne podnosi Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu stižu osude sa nivoa ministarstva, opštine Cetnje, a zahtjeva se i reakcija nadležnih institucija.

Vlasnik Etno sela Kadmi Milo Kadija izbacio je iz svog restorana Veselinku Rajković iz Podgorice, njeno petoro maloljetne djece, kao i jednu monahinju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Kako su objavile podgoričke "Vijesti" svjedočenje Veselinke Rajković, nakon što su svratili u restoran Kadmi u etno selu na Njegušima, prišao im je vlasnik Milo Kadija i rekao da za njih u tom lokalu nema obroka.

“Prvo smo pomislili da se šali sa nama. On je, međutim, upitao monahinju da li radi za srpsku crkvu, na šta mu je ona kratko potvrdno odgovorila, da bi Kadija nakon toga kazao da za nas u restoranu nema hrane, jer je tu sve crnogorsko”, navela je Rajković.

Kadija je potom zatražio da napuste restoran. Kadija je naknadno "Vijestima" potvrdio da je izbacio iz svog restorana monahinju i majku sa petoro djece i naveo da je to uradio, jer je crnogorski nacionalista i da Srbi ne mogu da jedu u njegovom restoranu i uputio niz pogrdnih naziva za sveštenike SPC. Ovaj nesvakidašnji diskriminatorski čin treba da bude pod lupom institucija od turističkih inspekcija preko ombudsmana do tužilaštva, ocjenio je koordinator Građanske alijanse Milan Radović.

"Kako vidimo iz medija, sam vlasnik je priznao da je počinio čin diskriminacije tako da bi nadležnim institucijama to priznanje dodatno olakšalo posao. Mislimo da ukoliko izostane sankcija koja mora biti oštra da bi bila preventivna onda, bojim se, da zapadamo u jedan momenat gdje će naprosto biti obesmišljen i Zakon o zabrani diskriminacije, kancelarija Ombudsmana koj treba da primjenjuje taj zakon, ali isto tako i policija i tužilaštvo, jer smatram da sve te institucije u ovom činu i postupanju vlasnika ovog etno sela imaju čime da se pozabave. Isto tako i Ministarstvo turizma", ističe Radović.

Borba protiv agresivnog nacionalizma

Komentarišući incident na Njeguišima, Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić je za radio Slobodna Evropa ocjenio da ni jedan ružan gest ne može negativno da utiče na crnogorsku turističku ponudu.

"Na žalost, dešavaju se i takvi incidenti. Ponavljam, to je pogrešan gest i ne može da pošalje drugačiju poruku od one koja se već decenijama šalje iz Crne Gore, a to je da crnogorska turistička ponuda pripada svima, da je Crna Gora otvorena turistička destinacija, posebno prema državama regiona. Na žalost, desio se taj ružan i on baca ružnu sjenku, ali nadam se da svi znaju da je to izolovan slučaj i pojedinačni incident", ističe Sekulić.

Portparol prijestonice Cetinje Miloš Prelević je ocjenio da se radi o neprimjerenom postupku.
Momčilo Vuksanović
Momčilo Vuksanović

"Ukoliko je sve što je tamo navedeno vjerodostojno onda treba zaista naglasiti kako je riječ o neprimjerenom postupku. Ipak, smatram da je u ovom momentu najvažnije spriječiti dizanje tenzija, ali i da naglasimo da su Njeguši, Cetinje i okolina jesu tradicionalno gostoprimiva sredina za sve turiste, bez obzira na njihovo nacionalno ili vjersko opredjeljenje", ističe Prelević.

Na incident, odnosno šovinistički akt su se osvrnuli u Srpskom nacionalnom savjetu, čiji je predsjednik Momčilo Vuksanović ocjenio da to nije usamljeni slučaj i poručio da uticati da se prestane sa šikaniranjem Srba

"Nije to izdvojen slučaj, nije to pojedinačan slučaj. Vi znate šta se dešavalo na utakmici košarkaških reprezentacija na Cetinju. Mi pokušavamo da sve te pojave amortizujemo na neki način kako bi se prestalo sa tim šikaniranjem Srba u Crnoj Gori. No, kao što znate dešava se to u Herceg Novom, na Cetinju i na Njegušima i svuda po Crnoj Gori", navodi Vuksanović.

I univerzitetski profesor Milan Popović je na konferenciji za novinare Demokratskog fronta ukazao da je jedan od ključnih zadataka političke alternative da se bore protiv svih vrsta agresivnih nacionalizama.

"Dobili su zabranu da objeduju, ručaju u jednom restoranu i to samo zato što pripadaju jednoj naciji i crkvi. 90-tih godina taj agresivni režimski nacionalizam imao je drugi smer, ali u suštini ništa nije promenjeno. To je ono što na žalost jedan deo ljudi ne shvata. Zato ja mislim da je najveća obaveza indipendista i Crnogoraca da protestuju zbog zloupotrebe crnogorskog nacionalizma od strane vrha režima, predsjednika dve vladajuće partije", rekao je Popović.
XS
SM
MD
LG