Dostupni linkovi

Američki ministar odbrane u petodnevnoj posjeti Bliskom istoku


Američki ministar odbrane Leon Panetta započeo je petodnevnu posjetu Bliskom istoku u nedjelju da bi se konsultovao s novim liderima Tunisa i Egipta i sastao s zvaničnicima, dugogodišnjim saveznicima, Izraela i Jordana.

Očekuje se da će rastuća kriza u Siriji, koja ima užasne posljedice za Izrael, biti jedna od glavnih tema sastanka, javlja AP.

Jevrejska država je zabrinuta da će nasilje preći njene granice i da će Golanska visoravan, koju su preoteli od Sirije 1967. godine, postati novi islamistički front protiv Izraela.

Sirija ima dobre odnose s Iranom, najvećim neprijateljem Izraela, i palestinskim i libanskim militantima koji ratuju s Izraelom. Jordan je također zabrinut za mogućnost nastajanja izbjegličke krize na granicama.

Panettin tajnik za štampu, George Little, rekao je da posjeta Bliskom istoku ima za cilj da potvrdi američku predanost stabilnosti u toj regiji u vrijeme kada američka vojska sve više prebacuje pažnju na Aziju.

- To će zahtijevati ojačanje tradicionalnog savezništva s zemljama poput Izraela i Jordana i izgradnju snažnog partnerstva s novim demokratskim vladama, rekao je Little.

Panetta će posjetiti Jerusalemu samo nekoliko dana nakon posjete američkog republikanskog kandidata Mitta Romneyja.
XS
SM
MD
LG