Dostupni linkovi

Pusić i Lagumdžija: Do kraja godine riješiti sporna pitanja


Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić ocijenili su da se do kraja godine moraju pronaći obostrano prihvatljiva rješenja za granični spor, pristup BiH luci Ploče, kao i za autoput koji spaja dva dijela Hrvatske, a prolazi kroz teritoriju BiH.

Na sastanku u Motovunu u Istri, sagovornici su naglasili da je potrebno do kraja godine, zajedno sa Evropskom komisijom, sagledati mogućnosti za povećanje broja graničnih prelaza za proizvode životinjskog porijekla, koji se izvoze iz BiH u EU, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Lagumdžija i Pusićeva su razmotrili i namjeru komesara za proširenje EU Štefana Filea da se 19. septembra u Briselu održi sastanak na nivou ministara inostranih poslova BiH i Hrvatske sa resornim članovima Evropske komisije. Cilj ovoga sastanka bio bi davanje konačnog ekspertskog impulsa Brisela za konačno rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja između BiH i Hrvatske.

Lagumdžija i Pusićeva su, takođe, postigli visok stepen saglasnosti o potrebi hitnog imenovanja nekoliko ekspertskih timova koji će raditi na definisanju rješenja za svako od otvorenih pitanja, što uključuje i potrebu organizovanja zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Hvratske.
XS
SM
MD
LG