Dostupni linkovi

Tokio: Hiljade na protestu zbog korištenja nuklearne energije


Hiljade demonstranata, od kojih neki nose zaštitne maske, došli su pred zgradu japanskog parlamenta, gdje će formirati ljudski lanac u znak protesta zbog korištenja nuklearne energije poslije krize u Fukušimi.

Demonstranti su prošli kroz Tokio uz povike „ne treba nam nuklearna energija“ i „prekinite korištenje atomskih centrala“. Protesti su pokrenuti poslije odluke japanskih vlasti da se atomske centralen ponovo pokrenu poslije potpunog gašenja.

Učesnici protesta nosili su bijela zaštitna odijela slična onima koja koriste radnici na poslovima dekontaminacije u oštećenoj nuklearki Fukušima. Oni su udarali žutu burad označena upozorenjima na atomski otpad, prenio je AFP.

Dopisnici procjenjuju da se na početku demonstracija okupilo najmanje 10.000 ljudi. Formiranje ljudskog lanca oko parlamenta planirano je za večernje sate po lokalnom vremenu.

„Poslije katastrofe u Fukušimi, mislio sam da nam vlasti i razne interesne grupe govore laži o bezbjednosti nuklearne energije“, izjavila je učesnica protesta Miho Igaraši (46) iz prefekture Ibaraki, južno od Fukušime.

Japanski premijer Jošihiko Noda u junu je naredio ponovno pokretanje dva reaktora, pravdajući tu odluku nedostatkom elektrinčne energije. Japan je poslije zemljotresa i cunamija koji su oštetili Fukušimu privremeno ugasio sojih 50 atomskih reaktora.

Ranije ovog mjeseca zapado od Tokija održan je protestni skup koji je, kako tvrde organizatori, privukao 170.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG