Dostupni linkovi

Nezvanično: Grčki lideri postigli dogovor o broju mjera štednje


Politički lideri u Grčkoj postigli su dogovor o najvećem broju mjera štednje koje zahtijevaju međunarodni kreditori i sada razmatraju smanjenje penzija i plata kako bi dovršili paket štednje vrijedan 1,5 milijardi evra, izjavili su danas izvori bliski razgovorima.

Grčka mora da uštedi 11,5 milijardi evra za fiskalnu 2013. i 2014. godinu kako bi zadovoljila nestrpljive kreditore čija se delegacija trenutno nalazi u Atini, gdje procjenjuje da li Grčka poštuje ranije postavljene uslove za dobijanje pomoći.

Vlada premijera Antonisa Samarisa prošle sedmice je sastavila listu mjera za ostvarenje tražene uštede, ali se tri stranke iz njegove koalicije ne slažu, zbog čega su razgovori pomjereni za sutra.

„Nije da se politički lideri ne slažu ni o čemu, nego postoje alternativni prijedlozi o kojima se raspravlja, da bi se zaštitili oni sa malim penzijama ili prihodima iz javnog sektora“, rekao je izvor koji učestvuje u razgovorima.

Grčka, koja je blizu bankrota, pokušava da uvjeri EU i Međunarodni monetarni fond da je okrenula novu stranicu i da je spremna da provede dugo odgađane reforme kako bi izvukla svoju privredu iz recesije.
XS
SM
MD
LG