Dostupni linkovi

Počeo 15. Motovun film festival


Neprekidan niz filmskih projekcija pet dana i pet noći, od danas do srijede, u čijem će se glavnom programu prikazati 22 filma odabrana između stotina naslova recentne svjetske kinematografije, ovogodišnji je 15. Motovun film festival koji je sinoć svečano otvoren na motovunskom trgu.

Direktor festivala Igor Mirković na svečanosti otvaranja ocijenio je kako su izabrani filmovi zapravo "vrh vrhova" te kako je sačinjena, kako je rekao "jedna dobra kombinacija poznatih i manje poznatih radova".

On je kazao kako je ovo vjerojatno posljednji festival na kojem se filmovi prikazuju s filmske vrpce, jer, kako je rekao "nastupa era digitalizacije, pa će s nekoliko posveta ovogodišnji Motovunski filmski festival odati počast filmskoj vrpci kao mediju koji je na svojim leđima iznio 110 godina filmske povijesti".

Među pratećim programima Mirković je posebno izdvojio filmove o apokalipsi, odnosno o smaku svijeta, kroz četiri filma koji tematiziraju posljednje dane na Zemlji te programe Konfucijevog instituta, koji će kroz pet festivalskih dana nizom radionica približiti kinesku kulturu ovom dijelu Europe.

U glavnom programu prikazat će se, među ostalim, film "Raj: Ljubav" austrijskog redatelja Ulricha Seidla, prošlogodišnjeg dobitnika motovunske nagrade "Maverick", zatim film "Tajni adut" američkog redatelja Todda Solondza, čiji je film "Sreća" obilježio prvi Motovun film festival te "Danak anđelima" Kena Loacha, što je četvrti put da se neki njegov film prikazuje u Motovunu.

Na kraju festivala dodijelit će se glavna nagrada Propeler Motovuna, Nagrada Bauer za najbolji film godine za filmove snimljene u sedam regionalnih kinematografija. Nagradu FIPRESCI dodjeljuje tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara. Žirijem nagrade "Propeler" predsjeda glumica Jagoda Kaloper. Dobitnici nagrade "50 godina" su redatelji Veljko Bulajić i Lordan Zafranović.
XS
SM
MD
LG