Dostupni linkovi

Orban: Brisel kriv za krizu


Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je Evropsku uniju zbog neuspjeha u rješavanju ekonomske krize, dan nakon što je pozvao na uvođenje novog ekonomskog sistema.

„To se mora reći: ova kriza je kriza Brisela“, rekao je Orban pred nekoliko hiljada pristalica tokom posjete mađarskoj etničkoj manjini u Rumuniji, prenio je AFP.

Orban je na skupu u mjestu Baile Tusnad, 230 kilometara sjeverno od Bukurešta, dodao da je „Brisel glavna prepreka za pronalaženje načina za rješavanje ekonomskih problema“.

„Brisel gubi sedmice u definisanju veličine kaveza za kokoške, primorava stočare da stavljaju igračke u obore za svinje i smatra da je duševni mir gusaka važniji od evropskih pitanja dok hiljade ljudi ostaju bez posla i gledaju kako njihov finansijski sistem propada, osjećajući da im je sve teže da prežive“, rekao je konzervativni mađarski premijer.

Orban se prethodno sukobljavao sa zvaničnicima EU povodom mađarskih zakona o medijima, centralnoj banci i državnim institucijama.

On je po povratku u Budimpeštu izjavio da se nada da „neće biti potrebno da se uvede neki novi sistem umjesto demokratije“ i naglasio da su „neophodni novi ekonomski sistemi i nove ideje“.
XS
SM
MD
LG