Dostupni linkovi

Lavrov: Alepu preti tragedija


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u subotu da gradu Alepu u Siriji preti "tragedija", ali je ocenio da nije realno očekivati da će sirijski režim ostati skrštenih ruku.

"Upravo pokušavamo da ubedimo sirijske vlasti da oni treba da naprave prvi korak", rekao Lavrov u Sočiju, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim japanskim kolegom Jošihikom Nodom.

On je ipak dodao da u trenutku kada "opozicija okupira gradove kao što je Alep" nije realno očekivati da će sirijske vlasti to prihvatiti.

U delovima najvećeg sgrada Airijskog lepa u subotu su izbili sukobi koji su neki od najžešćih od početka protesta u toj zemlji pre 16 meseci.

Opoziciona grupa Lokalni koordinacioni komiteti saopštila je da su u "neprestanom granatiranju" u Alepu poginule dve osobe. U drugim napadima širom Sirije ubijeno je još devet ljudi, preneo je Si-En-En.

Sirijska vojska krenula je juče u kontraofanzivu na Alep, jedan od najvećih sirijskih gradova, koji pod kontrolom drže pobunjenici.

Rusija je u više navrata odbacila optužbe prema kojima Moskva podržava režim sirijskog predsednika Bašara Asada, i ocenila da se Zapad stavio na stranu pobunjenika.

Prema podacima sirijske Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od marta prošle godine, kada su počeli sukobi u Siriji, u toj zemlji poginulo je više od 19.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG