Dostupni linkovi

General Mood:Asadov pad samo pitanje vremena


Pad vlade sirijskog predsjednika Bašara al-Asada samo je pitanje vremena jer njeno prekomjerno korištenje sile mobilizira pobunjenike, izjavio je u petak general Robert Mood, bivši šef UN-ove posmatračke misije u Siriji.

Po mom mišljenju, samo je pitanje vremena kada će pasti režim koji koristi tako golemu vojnu silu i vrši nesrazmjerno nasilje nad civilnim stanovništvom, izjavio je Reutersu norveški general, koji je napustio Damask 19. jula.

Svaki put kada se 15 osoba ubije u nekom selu, 500 dodatnih simpatizera se mobiliše, od kojih su stotinjak borci, kazao je Mood.

Autoritarni sirijski čelnik, ipak je najvjerovatnije siguran u kratkoročnom periodu jer posjeduje vojne kapacitete koji su u stanju da odvrate pobunjenike, a njegov eventulani pad mogao biti mjesecima, ako ne i godinama, daleko, kazao je Mood.

Gledajući kratkoročno on bi veoma vjerovatno mogao ostati na vlasti zbog vojnih kapaciteta sirijske vojske koji su kudikamo jači nego opozicioni, izjavio je norveški general.

Onoga trena kada vidite da velike vojne formacije otkazuju poslušnost vladi i pridružuju se opoziciji, tada će stvari početi da se ubrzavaju. To bi moglo potrajati mjesecima, pa čak i godinama, kazao je on.

Mood je napustio Siriju nakon što je istekao 90-dnevni mandat posmatračke misije - koji je 20. jula obnovljen na 30 dana - i naslijedio ga je general pukovnik Babacar Gaye, koji je već preuzeo dužnost u Damasku.

Mood, koji je komandovao posmatračkom misijom koja je brojila 400 osoba, nije bio u stanju da zaustavi nasilje, i tvrdi da su organizirane grupe opremljene artiljerijom, minobacačima i mehanizacijom odgovorne za nasilje u sirijskim selima.

i
XS
SM
MD
LG